„Потенциалът на всеки реалистичен водоизточник за Омуртаг“ ще бъде тема на първото Обществено обсъждане в града. Събитието е организирано от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ и ще се проведе  утре от 10:00 до 13:00 часа, съобщи за медиите Магдалена Славова – представител на обединението. 
Както БТА съобщи, жители на града от години живеят в условия на воден режим. През есента, поради продължителното засушаване и силно амортизираната вътрешна водопроводна мрежа, вода по чешмите в домовете имаше през няколко дни. В момента – заради валежите в зоната на карстовия водоизточник край сливенското село Кипилово, вода има през деня – от 5:30 часа до 22:30 часа, според справка на „ВиК“ - Търговище. С искане водният проблем на града да бъде трайно решен, граждани блокираха главния път София – Варна в дните преди коледните празниците. В града бе обявено бедствено положение, по въпроса се работи и на държавно ниво. 
Според организаторите, "срещата е естествена градация на гражданската инициатива "Вода за Омуртаг" в посока обществената кампания да се насочи към още по-структурирани действия, която съвместно с институциите и експертите да изведе до реалност постигането на постоянно, устойчиво, качествено водоснабдяване за град Омуртаг.
„Ние виждаме нужда да се повиши общото ниво на фактологична информираност на обществото относно това кои са реалистичните, устойчиви водоизточници за Омуртаг, поне до една базова основа, с която всички да се съгласим и да застанем на нея, и оттам нататък да можем да дискутираме повече" , казва Славова.
По думите ѝ, без такова основно информационно първо стъпало, на което всички да стъпим, не може да се очаква, че ще се водят по-комплексни и градивни обсъждания, и няма как да има адекватна масова гражданска позиция по преодоляване на безводието и осигуряване на постоянно течаща чиста питейно-битова вода за Омуртаг.
На срещата се очаква да присъстват представители на институции, областната и местната, експерти и граждани. 
Както вече бе съобщено извършено бе проучване на довеждащия водопровод, от пречиствателна станция Ястребино до Омуртаг.
С обсъждането се цели конспективно и фактологично да се сподели актуална информация за потенциала или липсата на такъв, на реалистично изпълнимите водоизточници за Омуртаг. 
Според организаторите водоизточниците, които ще са обект на обсъждане са: система Ястребино; Кипилово; яз. Красноселци; сондажи Голямо Соколово; други сондажи - стари/нови, както и системата Злостен
С обсъждането, което ще бъде в сградата на Старото читалище в Омуртаг, „навлизаме в момента - институции, експерти и граждани, да стартират и поддържат, активен и жив работен диалог, по случването на вода за Омуртаг“, допълни Магдалена Славова.