"Енергия и възход“ е втората видеосерия от поредицата “Енергия”, посветена на една от най-важните теми на нашето съвремие - екологията на оцеляването. Епизодът представя дим кратък справочник за  справяне с наднормената консумация на енергия и съвети как да излезем от тази "изпържена ситуация", коментират от екипа на продукцията.
По думите им видеото е поднесено в типичния за "Камера електроника" саркастичен преглед на нашето ежедневие и извикано с надеждата да бъде чуто от подрастващото население в страната ни. Потреблението на енергия е представено като световна интрига в малка сапунена опера.  
"Енергията, която ни е  необходима,  за да съществуваме като цивилизация, непрекъснато нараства, източниците, които ползваме, за да си я набавим, неминуемо намаляват. Във вторият клип от поредицата Енергия се опитваме да променим прогнозата за енергийната ни развръзка. Имаме всички дадености да предопределим хода на историята в наша полза. Освен политическа воля, която пък е променима. Няма лесни отговори, има правилни въпроси. Задаваме ги по спешност", допълват от екипа на продукцията.