Само по Програма „Топъл обяд“ общите средства, които до момента сме защитили, са около 15 млн. лева. Смея да кажа, че това е най-големият подобен проект в България. Това заяви заместник-кметът на Котел Румен Стоилов, който взе участие в първата местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия.
Потребители на услугата „Топъл обяд“ са над 2000 души, посочи той пред участниците на днешната регионална конференция в Националния пресклуб на БТА в Сливен.  
Румен Стоилов подчерта, че общината получава европейско финансиране основно по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), през Социалния фонд и други инструменти на европейските фондове. 
По ПРСР от 2014 г. до момента сме кандидатствали с проекти за над 19 млн. лева. Към момента имаме одобрени проекти за над 11,5 млн. лева, отчете заместник-кметът. 
Като примери за сериозни проекти той даде: Цялостната реконструкция на ВиК мрежата в селата Тича и Нейково: Довеждащ водопровод за село Тича; Реконструкция на четири улици в Котел; Ремонт на гимназията в Котел; Подобряване на енергийната ефективност на общинските сгради. 
В момента сме кандидатствали за цялостна реконструкция на две улици – в село Градец и село Ябланово, обясни Румен Стоилов. 
„Имаме кандидатстване за проект за цялостна рехабилитация на пътя до Жеравна и Медвен за 5,5 млн. лева, който, за съжаление, все още не е финансиран, но намерихме начин да бъде финансиран през държавния бюджет. Засега само за Жеравна, надявам се скоро и за Медвен. 
"Изпълнихме успешно „Стратегия за водено от общностите местно развитие“, която е за около 5,5 млн. лева и обхваща териториите на Община Котел, Община Сунгурларе и Община Върбица. В настоящия програмен период, заедно с Община Сливен и Община Върбица, структурираме нова местна инициативна група, която ще бъде с многофондово финансиране. Смятам, че ще можем да защитим бюджет между 7 и 8 млн. лева“, допълни още той. 
„Проучваме възможностите за развитие на туристическите ни дестинации, най-вече за старата част на град Котел и на Жеравна, както и за проект за цялостна реконструкция на известното вече Кипиловско кале“, каза заместник-кметът. 
Той допълни, че се работи и по други инвестиционни проекти, които не са пряко свързани с европейските фондове. 
Дорина Митева, директор на Дирекция „Програми, проекти, обществени поръчки и информационни системи“ към Община Котел, допълни, че се надява подобни форуми да доведат до подобряване на комуникацията на местната власт с управляващите органи по програмите. 
Целта на проект "Европа в България: Общо бъдеще" е да предоставя информация на широката общественост и да насърчава открит диалог относно политиката на сближаване, резултатите на местно ниво и ролята за изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА „Европа в България: Общо бъдеще“.