Неврокопският митрополит Серафим ще се срещне със студенти и гимназисти на традиционна новогодишна среща. 
Тя се провежда от много години, а смисълът е да се поддържа жива връзката и общуването с младежите, много от които са възпитаници на неделните училища или участници в православния лагер към Неврокопска митрополия, каза за БТА Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 
С много от тези младежи се познаваме от тяхната детска възраст, запознати сме с тяхното развитие, постижения и проблеми, а идеята е да се продължи това общуване между тях и църквата, така че да знаят, че в лицето на църквата имат подкрепа, закрила, както и винаги преди това са го имали, допълни той. Срещата е отворена и за младежи, които лично не познаваме, но имат желание да присъстват, каза още владиката. 
През настоящата година в Неврокопска епархия бяха проведени редица срещи с младежи, които да предизвикат разговор в определена насоченост. По време на тези беседи гимназисти и студенти са поставяли теми, които ги вълнуват, включително и за събития от светския живот, актуални проблеми, каквато беше пандемията от КОВИД-19, въпроси как да постъпят в определени ситуации. 
Много от тези ежедневни проблеми засягат и нашето верово отношение, тоест каква трябва да е реакцията на дадени ситуации на нас като православни християни, доколко определени действия, които се налага да извършваме при някаква кризисна ситуация, биха били свързани с компромис с нашата вяра, което терзае съвестта на вярващия човек, разказа митрополит Серафим. По време на беседи са повдигани и теми като събитията в Украйна и какво отношение следва да имаме към подобна проблематика, „която е уникална по своята тежест и обърканост“ и трудно може да се приеме едностранно или еднозначно отношение, допълни Неврокопският митрополит. 
Наред с проблемите от чисто ежедневен характер, кризи и събития, непознати на младите хора, на тези беседи младежите изразяват и желание за повече знания за православието. Вследствие на това са инициирани поредица от беседи за съвременни светии на църквата ни, разказа още митрополит Серафим. 
„Това са хора, които са наши съвременници, но са прославени в своята святост чрез различни благодатни дарования, които всъщност никак не са малко в нашето съвремие и то са светци от много голяма величина, които можем да сравняваме със светци от древната църква по тяхната благодатна надареност или по светостта на живота, която са достигнали.“, допълни владиката и посочи, че в нашето съвремие, преминаващо от криза в криза, това е благословение, утеха и особено добър пътепоказател в живота. 
 „Ето и тези теми вълнуват младите хора, което означава, че търсят здравите устои и вярната посока в живота си и наистина всеки млад човек много лесно би могъл да се подведе, да загуби ориентир и има нужда от подкрепа с любов“, допълни духовният водач на Неврокопска епархия. 
Традиционната новогодишна среща обаче има по-различен характер. Тя преминава по-тържествено, на нея се споделят постижения на младежите през изминалата година, те разказват за плановете си.
Срещата е на 2 януари от 18 часа в сградата на Неврокопска света митрополия в Гоце Делчев и е свързана с благославяне на Василиевата пита и отслужване на молебен за здравето, успеха и благополучието на учащите се.