Приключващото мандата си правителство на бразилския президент Жаир Болсонаро отмени забрана за влизане в страната на венецуелски висши длъжностни лица, предаде Ройтерс, като се позова на публикувано днес решение в Официалния вестник на Бразилия.
Забраната не позволяваше на венецуелския президент Николас Мадуро да приеме покана да присъства на встъпването в длъжност в неделя на новоизбрания бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва. На церемонията се предвижда да присъстват 19 държавни глави.
Забраната беше наложена през 2019 г. След идването на власт на Болсонаро, който е идеологически противник на Мадуро, Бразилия прекрати контактите с правителството в Каракас и неговите дипломатически представители. Бразилия, която призна за държавен глава на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, обяви през 2020 г., че преустановява работата на своите чуждестранни представителства във Венецуела и отзовава техните сътрудници. Бъдещото бразилско правителство каза, че възнамерява да възстанови дипломатическите отношения с Венецуела от началото на 2023 г., посочва ТАСС.