Сръбското политическо движение "Да не давим Белград" призова днес управляващите в страната да кажат ясно отказала ли се е вече Сърбия от Европейския съюз, както и да разяснят на гражданите възможните последствия, ако бъде взето подобно решение, предаде агенция Бета.
"Все по-силни са сигналите от правителствата и парламентите на страните членки на Европейския съюз, както и от Европейския парламент, които открито разглеждат и предлагат въвеждането на ограничителни мерки спрямо Сърбия. Преговорите за присъединяване вече са блокирани ефективно, тъй като стана ясно, че няма да има отваряне на нови клъстери или на преговорни глави, както и временно затваряне на вече отворени глави", се казва в съобщение на движението.
Според тях има все по-силни гласове в подкрепа на спирането на помощта за развитие на Европейския съюз за Сърбия и има заплаха от повторно въвеждане на визи за пътуване на сръбските граждани в страните от Шенген. От движението добавят, че в определени среди в Брюксел се обмисля и суспендиране на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.
Като последен от поредицата призиви за ограничителни мерки спрямо Сърбия "Да не давим Белград" посочва резолюцията на нидерландския парламент, която призовава за прекратяване на безвизовия режим за гражданите на Сърбия и замразяване на преговорите за присъединяване.
"Няма по-ясно предупреждение към всички разпалени глави в управлението, както и към гражданите, че Сърбия става все по-изолирана, че ситуацията бавно излиза извън контрол и че 10 години след завръщането на маскирани радикали на власт, Сърбия се връща към изолация от най-близките си съседи и континента, на който живее, с който търгува и от който зависи икономически", се казва в съобщението.
Движението прави оценката, че Сърбия трябва да хармонизира външната си политика с ЕС, защото в противен случай Сърбия е "на път да загуби най-важния си стратегически партньор".