Дванадесетото издание  на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България ще обяви утре на церемония в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ имената на трите учени, които са носители на наградата за 2022 г., съобщават от екипа на организаторите.   
Националните стипендии „За жените в науката“ в България се организират от компанията L’ORÉAL България и Националната комисия на България за ЮНЕСКО, с подкрепата на трети партньор за България – Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Конкурсът за стойностни научни идеи е насочен към жени до 35-годишна възраст. Всяка година инициативата предоставя три стипендии от по 5000 евро. 
За 12 години програмата се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната ни.  Целта на наградите „За жените в науката“ е да мотивира повече млади хора у нас да изберат кариера в научната сфера. 
В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3 процента от учените в света са жени и само 4 процента  от Нобеловите награди за наука са присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. тази международна инициатива е отличила общо над 3900 жени учени в 110 държави. Организаторите на инициативата отбелязват, че през последните години най-много кандидатури за стипендиите идват от сферите на биологията и медицината.