Държавният секретар на Хърватия по европейските въпроси Андрея Метелко-Згомбич посети Киев заедно с министрите и държавните секретари по европейските въпроси от Австрия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Германия и Румъния, както и председателя на Европейския парламент, за да демонстрират подкрепата и солидарността си с Украйна с фокус върху позицията и ролята на жените във войната и следвоенното възстановяване, предаде ХИНА.
Метелко-Згомбич каза, че войната в Украйна „е проблем за суверенитета на Украйна, териториалната цялост и правото на самоопределение, но също и проблем за демокрацията и свободата, ценностите, които споделяме“.
Тя добави, че Хърватия подкрепя желанието на Украйна да бъде приета в Европейския съюз и е готова да сподели опита и знанията си в процеса на подготовка за присъединяване към ЕС.
„Хърватия настоява за предоставянето на дипломатическа, политическа, финансова, военна, хуманитарна, техническа и други форми на помощ за Украйна, включително и осигуряване на бежанците“, допълни Метелко-Згомбич.
Разпознаването на огромните нужди на Украйна за разминиране, което е предпоставка и за следвоенното реконструиране и развитие, е важно, а Хърватия е на разположение за дългосрочно сътрудничество в тази посока, каза още Метелко-Згомбич.
Домакин на срещата беше вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина. Европейските представители се срещнаха и с председателя на парламента Руслан Стефанчук, с неговия заместник Олена Кондратюк и депутати, както и с първата дама на Украйна Олена Зеленска.
„Срещите потвърдиха готовността на Европейския съюз да помогне на Украйна във всички направления, осъждайки агресията на Русия и подкрепяйки европейската перспектива за Украйна и дългосрочното й възстановяване, както и жените на Украйна, които показаха впечатляваща сила, смелост, солидарност и издръжливост в условията на трудна война, включително и в армията“, каза хърватската представителка.
Срещата е организирана в сътрудничество с хуманитарни организации и е включила посещение на център за разпределяне на помощи и център за подпомагане на оцелели, които според Метелко-Згомбич показват страданието и унищожението, през които преминава Украйна, както и тежките условия, в които хората в Киев, както и из цяла Украйна, живеят заради умишлените нападения на Русия върху инфраструктурата и цивилните.
Тя изрази съболезнованията си за жертвите от деня в Киев и Запорожка област вследствие на атаките на Русия, както и за загубите и за невинните жертви в Украйна.
Заедно със заместник-министъра на вътрешните работи на Украйна Мери Акопян, европейските представители посетиха едно от трите места, ударени от руските ракети.
Метелко-Згомбич посети и преподавателите по хърватски език в Хърватския център за език и култура в Киевския национален университет „Тарас Шевченко“, където се преподава хърватски от 31 години.
Свещ е била запалена и в чест на жертвите в геноцида в Гладомор.