Рисковете, с които се сблъсква реалната икономика, нараснаха и банковият сектор трябва да разполага с адекватни резерви, за да покрие загубите от необслужените кредити. Това призова днес Германската централна банка, цитирана от ДПА.
"За да се гарантира, че потенциалните стресови ситуации няма да се засилят чрез финансовата система, то самите финансовите институции трябва да са достатъчно устойчиви", заяви във Франкфурт при представянето на доклада за финансовата стабилност за 2022 година вицепрезидентката на банката Клаудия Бух.
Членът на борда на "Бундесбанк" (Bundesbank), отговарящ за банковия контрол, Йоахим Вюрмелинг добави, че, имайки предвид високите нива на несигурност, банките "трябва да се ангажират с разумно обезпечаване на риска и да са внимателни при разпределение на печалбите“.
Той изрази опасения, че германският финансов сектор е натрупал твърде малко допълнителни провизии за риск.
"Бундесбанк" посочи влошаващата се енергийна криза, резкия икономически срив, прогнозите на германските икономисти за рецесия и рязко покачващите се лихви като факторите, които поставят под натиск финансовата ситуация във водещата европейска икономика.
Вюрмелинг предупреди, че данните, използвани от финансовите институции за оценка на бъдещия риск, може да са свръхоптимистични.