Зоопаркът в Стара Загора ще сътрудничи на екип от учени от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ( ИБЕИ-БАН), който изпълнява проект на тема „Комплексни генетични и етологични изследвания за дългосрочно in situ и ex situ опазване на кафявата мечка, Ursus arctos”. Това съобщиха на официалната страница на зоологическата градина.
Финансирането е осигурено от Фонд "Научни изследвания" на Министерство на образованието и науката.
Проектът цели да разшири познанията за биологията, екологията и поведението на кафявата мечка в България. Получените резултати ще позволят да се отговори на въпроси относно популационна принадлежност на мечките на затворено и поведението на индивидите по време на критичния период на зимния сън.
Кафявите мечки, които са част от обитателите на старозагорската зооградина, ще бъдат наблюдавани от експертите по време на зимните месеци. Още през есента животните започват да се подготвят за зимния сън и навиците и хранителният им режим се променят, точно това е и един от обектите на изследването.
Зоологическите градини предоставят уникална възможност за провеждане на задълбочени и системни научни изследвания върху поведението и биологията на животните, с което допринасят за опазване на биоразнообразието.
След ремонт изцяло обновеният зоопарк в Стара Загора отвори врати в края на месец юни. Оттогава той се радва на засилен интерес от страна на малки и големи жители и гости на града. 
Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият най-голям на територията на България след този в София. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“.  Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида - бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2022 година в зоопарка се родиха три мечета, лама, козирогче и маймунка. Сред най-новите обитатели са лъвицата Косара , както и две черни пантери и малък леопард. В Старозагорския зоопарк живее и единственият за България бенгалски тигър.