Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е извършила извънпланова проверка на Община Плевен по обществена поръчка за закупуването на два автомобила. Това съобщи днес пред журналисти кметът на общината Георг Спартански като показа готовия вече доклад с изводите на инспекторите.
Спартански обясни, че проверката е инициирана след сигнал на плевенски депутати. Става въпрос за закупуването на два автомобила от среден клас за служебни цели на общинската администрация. "Последната такава покупка е правена преди 17-18 години, а експлоатацията на такива автомобили е голяма и в един момент те стават опасни", коментира той. 
Решение за покупката е взето на заседание на Общинския съвет. "Гласуваните средства са за около 100 000 лв. като е проведена обществена поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В края на миналата година двата автомобила, марка "Шкода", са доставени", уточни кметът. 
Той отбеляза, че проверката на АДФИ е проведена от двама инспектори. Разпитани са служители от общинската администрация, дори и шофьорите на въпросните автомобили. "Документацията по инспекцията е събрана в дебела папка с тегло от два килограма", посочи Спартански.
"Констатацията от проверката е, че всичко е извършено законосъобразно, обосновано и точно. Няма никакви забележки по тази процедура. Благодаря на АДФИ, че са реагирали на този сигнал, извършили са проверката, която е един колосален труд. Тази проверка доказа по един категоричен начин, че законът в Община Плевен се спазва и процедурите се изпълняват така както са разписани в решенията на Общинския съвет и са регламентирани по законите за общинския бюджет, за обществените поръчки и други", каза още плевенският кмет.