Водещ партньор по проекта "Градове, захранвани от слънцето. Да отключим слънчевия потенциал на Бургас и София (Слънчеви градове)", финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI), ще бъде администрацията в Бургас. Заместник-кметът по въпросите на строителството инж. Чанка Коралска вече е входирала докладна до Общинския съвет, с което се иска съгласието на местния парламент за включването на Бургас в инициативата. Столичната община и морскиян град ще си партнират заедно с Българската соларна асоциация, показа проверка на БТА. 
Целта е да бъдат създадени ефективни мерки и инструменти, които да улеснят гражданите, институциите и бизнеса в Бургас и София при планирано инвестиране във фотоволтаични централи върху покривите на сградите, било то жилищни, административни или промишлени. 
Предстои подписването на общо споразумение между партньорите. Първоначално ще бъде изготвена оценка за общия потенциал на столицата и Бургас по отношение на производството на слънчева енергия. Като част от проекта, ще бъде извършено мащабно заснемане на градските територии от въздуха, с което ще се определи възможният брой слънчеви панели, които могат да се поставят върху конкретна сграда. 
Данните ще бъдат използвани за актуализиране на енергийните стратегии на Столична община и Община Бургас, след което ще се разработи и публична дигитална платформа, в която ще бъде поместена събраната информация. Там всеки гражданин ще може да се запознае с данните за сградата, в която живее или работи – брой панели, които могат да се поставят, количество енергия, която би могла да се генерира, прогнозни срокове за завършване на проекта, обучения и др. 
Още следващата седмица по този проект трябва да заработи и енергиен офис, в който ще се предлага административна и техническа помощ за граждани и представители на бизнеса, свързана с енергийната ефективност и ВЕИ.