Президентът на Сърбия Александър Вучич ще се срещне с премиера на  Косово Албин Курти в Брюксел по покана на европейската администрация, съобщава белградският вестник "Вечерне новости".
По информация на "Вечерне новости" срещата ще бъде организирана в неделя вечерта или понеделник сутринта, а темата ще бъде последното напрежение в Косово, породено от едностранните действия на правителството на Албин Курти.
Идеята на представителите на ЕС е да се намери изход от сегашната патова ситуация, която се създаде от решението на Курти да принуди сърбите в Косово да използват регистрационни номера с маркировка на непризнатата държава Косово, отбелязва белградският вестник.
Припомняме, че властите в Прищина планират да наложат глоба от 150 евро на шофьорите, които не сложат на автомобилите си  косовски номера (RKS)  от понеделник, 21 ноември. Възмутени от тези ходове на Прищина, сърбите напуснаха всички косовски институции и решиха да не се връщат в тях, докато не бъде сформиран Съюз на сръбските общини и решението за номерата не бъде отменено, пише "Вечерне новости".
По-рано днес агенция Бета съобщи, че върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел е призовал президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти "спешно да дойдат в Брюксел".