Най-големият профсъюз в Германия "И Ге Метал" (IG Metall) постигна споразумение с работодатели, благодарение на което заплатите на милиони работници ще бъдат повишени с общо 8,5 процента за 2 години, като те ще получават и еднократни добавки за компенсиране на изключително високата инфлация, предаде Асошиейтед прес.
До сделката се стигна рано тази сутрин след преговори, които започнаха вчера и продължиха 12 часа, информира ДПА. 
Предвижда се заплатите на 3,9 милиона работници, които членуват в синдиката, да бъдат увеличени с 5,2 процента от началото на юни 2023 г. и с още 3,3 на сто през май 2024-а, отбелязва ДПА. Договорени са и еднократни добавки в размер на до 3000 евро, които няма да бъдат облагани с данъци. 
Ръководителят на "И Ге Метал" Йорг Хофман заяви, че това означава средно увеличение на заплатите с 8,5 на сто в рамките на 2 години, което се равнява на по около 7000 евро за повечето работници.
"И Ге Метал" и група работодатели постигнаха компромисно споразумение за условията на заплащане на труда на заетите в югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, която е ключов промишлен регион. В Германия споразуменията за трудовите възнаграждения обикновено се сключват по време на преговори между работодателски организации и профсъюзите, които защитават правата на заетите в цял икономически сектор. Когато бъде постигната договореност за заплатите в един регион или провинция, тя обикновено се прилага в цялата страна, отбелязва АП.
Споразумението е основа за повишаване на заплатите на милиони работници в електроенергийния сектор и в сферата на производството и преработката на метали в Германия, пише Ройтерс.