Ансамбъл „Родопа“ ще представи на 30 ноември премиерата на „Изтървани ноти“,  първата музикално-танцова постановка от трилогията „Изтървани ритми“, съобщи на пресконференция Адриян Петров, главен художествен ръководител на ансамбъла. Трилогията включва три спектакъла на „Родопа“, преплитащи различни жанрове в съвременно представяне на фолклора. 
В „Изтървани ноти“ ще звучи родопска и българска фолклорна музика в изпълнение на двата оркестъра и хора на ансамбъла, както и гостуващото участие на „101 каба гайди“. Съзвучието между духовия и фолклорния оркестър на „Родопа“ постига изключително красива полифония в интерпретацията на познати родопски мелодии и песни. Втората част на трилогията е наречена „Изтървани стъпки“ и ще се играе премиерно на 22 декември. Спектакълът, подготвен с работно заглавие „Една нощ в музея“, продължава стила на ансамбъла от постановката „Невястата“. Тя е определяна като стъпка към фолклорен мюзикъл. С мултимедийни изразни средства ще бъдат включени образи от творби на известни български художници.
Премиерата на  третото заглавие от трилогията „Изтървани песни“ ще бъде през януари, след което и трите спектакъла ще се представят пред публика като мегаконцерт.  В „Изтървани ритми“ публиката ще види 3 различни лица на ансамбъл „Родопа“, каза Адриян Петров. 
Трилогията е част от постковид репертоара на фолклорната формация. Турнето на „Родопа“ със спектакъла „Космическата Валя Балканска“ в страната показа завръщането на публиката след ограниченията по време на пандемията, казват музикантите.