Темата за Бюджет 2023 г. обсъждат представители на парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“ и „Български възход“ в зала „Запад“ на Народното събрание.
Ние провеждаме серия от срещи с политическите партии и желанието ни е да комуникираме една ясна посока, че можем да разграничим разговорите за правителство с разговора за внасяне на бюджет, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. По думите му, без внасяне на нов бюджет, много трудно може да продължим политиките си за увеличаване на пенсии, увеличаване на минималната работна заплата - да стане 850 лева.
Петков заяви, че ако използваме за следващата година параметрите от миналата при двуцифрена инфлация, това би нанесло щета на голям брой хора, особено ако влезем в хипотезата, че не се сформира правителство. Това означава, че продължаването на съществуващия бюджет може да продължи чак до юни, половината година да мине със старите параметри, допълни депутатът. Според него това е допустимо при инфлация от 1,2%.
Една процедура за бюджет минава за около месец, което означава, че ако не призовем в най-скоро време служебния кабинет да внесе този бюджет, шансът да ни стигне времето започва да се ограничава при хипотезата, че правителство не се формира, добави Петков.
Петков каза още, че са „за“ финансовата дисциплина и призовават 3% дефицит да не бъде надвишен. По този начин да сме сигурни, че страхът всеки предизборно да наддава, може да бъде ограничен, коментира депутатът.
В момента говорим за най-важния закон от гледна точка на публичните финанси на държавата и трябва да сме достатъчно отговорни и да знаем какво искаме и какво е възможно, посочи лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.
Идеята да продължим съществуващия бюджет е плашеща за нас, защото много от тези 16 политики, които сме обещали на хората, няма как да се реализират, ако я няма тази дискусия, отбеляза Петков. Той се обърна към колегите си от „Български възход“ с думите, че „вратата е отворена“, ако решат да подкрепят декларацията да призоват служебния кабинет да внесе бюджет. 
От своя страна, от "Български възход" изразиха неразбиране защо събеседниците им се опасяват от прилагането на техния бюджет с техните приоритети. Според формацията колегите им от „Продължаваме Промяната“ би трябвало да са най-доволни от това. 
От "Български възход“ уточниха, че гледат консервативно на темата бюджет и затова не желаят този разговор да започне преди да има ясно политическо изразено мнозинство в парламента. Държавният бюджет не е счетоводната сметка на държавата, а политиката на едно управление за следващите една, две, три, четири години, каза Румен Йончев от "Български възход". Той посочи, че се придържат към изискването за 3% дефицит и искат да има отговорност – кой ще отговаря, че той ще бъде толкова.
Стефан Янев подчерта, че вижда логиката и в това, че служебното правителство не иска да носи отговорността за бюджет. Ако се концентрираме върху съставянето на правителство и то внесе бюджет, е по-разумното, отколкото да кажем „бюджет на всяка цена“, заяви Янев. 
Според Янев разговорът за третия мандат следва, когато първият и вторият не са изпълнени. Всичко останало е спекулация, допълни лидерът на „Български възход“. Той заяви, че ще участват в разговорите с мандатоносителя и на първия, и на втория мандат с ясни послания за важните за обществото задачи и проблеми, които чакат разрешаване. 
Когато дойде вторият мандат, нашият план е да се отнесем отговорно и ще поканим всички политически сили на разговори, заяви Петков.