Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна. Това заявява държавният глава Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на президента по повод взрива в Полша, близо до украинската граница.
Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света, заявява президентът Радев.
Държавният глава посочва още, че поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.  
***
Руски ракети са паднали в Полша близо до границата с Украйна и са причинили смъртта на двама души, заяви снощи високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес. 
Русия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната. В изявление то нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.
Нито Варшава, нито Вашингтон, нито щабквартирата на НАТО в Брюксел потвърдиха съобщенията, според които инцидентът има връзка с руските ракети, които поразиха във вторник градове и енергийна инфраструктура в цяла Украйна, отбелязва ДПА. По данни на Киев руската армия е обстрелвала Украйна с над 90 реактивни снаряда и крилати ракети във вторник.
Полша не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, която предизвика експлозия в село близо до границата с Украйна, заяви пред журналисти президентът на Полша Анджей Дуда, цитиран от агенция Ройтерс. Дуда добави, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент. Президентът каза, че е много вероятно Полша да поиска консултации по член 4 от договора за НАТО.
Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес.