Специалисти обединяват знания и усилия за справяне със зачестяващите кожни злокачествени тумори в детска и юношеска възраст. Това съобщиха от Българската асоциация по дерматоонкология, организатор на тридневен конгрес по дерматоонкология. Форумът се провежда в София и в него участват специалисти и изследователи от Израел, Германия, Полша, Сърбия, Гърция и България.
Науката направи много сериозни и сигурни крачки през последните години в диагностиката и лечението на малигнения меланом, каза при откриването на форума д-р Гергана Шаламанова, председател на дружеството. Дерматоонкологията обединява различни специалисти - медицински онколози, дерматолози, патолози, гастроентеролози, офталмолози, хирурзи, лъчетерапевти. До неделя, в рамките на форума, ще бъдат представени откритията на водещи изследователски екипи и резултатите от последните клинични проучвания, които променят лечението на злокачествените кожни тумори. 
Проф. Майкъл Вайхентал от Университетска болница „Шлезвиг-Холщайн“, Кил, Германия ще  представи участието на България в новоизградения регистър за болни от меланом – EUMelaReg, както и постиженията в научните проучвания на страната ни като част от Европейския меланомен   регистър. Платформата обработва информация от 15 държави и дава достъп до данни за лечението на повече от 10 000 пациенти, като въведените в нея случаи от България са над 350, допълниха от дружеството.  Достъпът до подобна база данни е безценен ресурс за лекарите в България и дава възможности за участие в международни изследователски проекти и клинични проучвания, което е шанс за пациенти, страдащи от меланом или редки кожни тумори, за които все още в страната ни няма одобрено или реимбурсирано лечение.