Националната агенция за данъчна администрация (ANAF) в Румъния е проверила над 2400 физически и юридически лица в контекста на международните санкции след началото на войната в Украйна, блокирала е 10,099 млн. евро и е конфискувала други 13,171 млн. леи, съобщи днес на пресконференция председателят на агенцията Лучиан Овидиу Хейуш, предаде агенция Аджерпрес.
Председателят на данъчната администрация на Румъния уточни, че сред проверените компании са седем, които са били обект на международни санкции.
Той заяви, че е блокирана сумата от 10,099 млн. евро, наложени са глоби в размер на 280 000 леи на онези, които не са изпълнили решенията след санкциите, и са конфискувани 13,171 млн. леи.
Лучиан Овидиу Хейуш уточни, че като председател на Националната агенция за данъчна администрация е издал девет заповеди за дерогация на международните санкции. 
„(…) сметнах, че не е нормално някои предприятия, в които работят много служители и които са застрашени от закриване, да не работят“, посочи той. 
Хейуш уточни, че е действал съгласно издадена наредба и европейска директива, която позволява при определени условия да се спре действието на санкциите, като се назначи специален администратор, който контролира всички плащания и цялата дейност на дружеството, така че никакви финансови средства да не достигнат до руските олигарси от санкционния списък, но в същото време румънската икономика и служителите на тези дружества да не пострадат.