В момента се работи по проект на нормативен акт по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври, относно спешната намеса за справяне с високите цени на електроенергията. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в днешния парламентарен контрол. 
Донев увери, че събраните свръхприходи, генерирани от производителите на електрическа енергия, ще се използват за продължаване на програмите за финансирането на мерки в подкрепа на крайните потребители, с цел смекчаване на въздействието на високите цени върху тях. „Производителите, които имат под пределните разходи, ще правят вноски във Фонд енергийна сигурност на електроенергийната система“, посочи служебният премиер. 
Гълъб Донев припомни, че мярката ще бъде в помощ основно на малките и средни предприятия, а крайните битови потребители продължават да бъдат защитени от регулираните цени, които са чувствително по-ниски от борсовите. 
Отговорът на служебния министър-председател бе на въпрос на народния представител от „Български възход“ Георги Самандов, който поиска информация за това как правителството се готви да приложи европейския регламент и има ли функционална готовност държавните институции да започнат изпълнение на дейностите по него.