Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява пред Министерството на финансите (МФ), правителството, президента и парламента средствата за образование да бъдат в размер на 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Това съобщава д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование".
Той отбелязва, че през последните пет години се забелязва плавно нарастване на финансовите средства за приоритета "Образование", като тази тенденция се запазва трайна.
"Тази година бюджетът за образование възлиза на 4,3 процента от БВП. В закона за предучилищното и училищното образование има текст, който забранява намаляването на образователния бюджет, който досега се изпълняваше. Ако не се увеличат тези средства, предвид нарастването на размера на републиканския БВП, то българското образование ще получи едва 3,9 процента от БВП, което е крайно неприемливо и ще направи неизпълними много от започналите положителни образователни политики. Синдикатът "Образование" настоява при преговорите за нов национален колективен трудов договор за 20% увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. В противен случай интересът към учителската професия драстично ще се намали и е вероятно много образователни институции да останат без учители. Ние от "Подкрепа" настояваме учителските заплати да запазят ниво 125% от средната брутна работна заплата за страната", заявява Юлиян Петров.
И подчертава, че настояват за всичко това, за да я има професията на учителя, за да ги има и младите учители, за да се увеличи и броят на учителите мъже в образователната система.
Синдикатът "Образование" ще участва в националния протест и е солидарен със съвместните действия на КТ "Подкрепа" и КНСБ за пълно компенсиране на инфлацията в държавния, но и в частния сектор.
"Смятаме, че правителството, президентът и парламентът трябва да компенсират кумулативното нарастване на инфлацията, предложено категорично от двете конфедерации! Абсолютно необходимо е да се предвиди увеличение от 1 януари 2023 г. на минималната работна заплата от 710 до 850 лв., както и увеличение на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор с поне 15 процента", заявяват от Синдиката "Образование".