Републиканските кандидати на изборите в средата на мандата, които ще се състоят в САЩ на 8 ноември, ще приемат резултатите, независимо дали печелят или губят, увери председателката на консервативната партия Рона Ромни МакДаниъл, цитирана от Франс прес.
Тя изрази увереност и в "правилния импулс" на консерваторите да получат дясно мнозинство в Конгреса.
В продължение на две години демократите на президента Джо Байдън имаха малко мнозинство в Камарата на представителите и минимално такова в Сената - благодарение на гласа на вицепрезидентката Камала Харис.
Републиканските кандидати за двете камари в цялата страна, включително губернаторите на щатите, "искат да се уверят, че надпреварата е честна и прозрачна, да оставят процеса да се развие и тогава ще приемем резултатите", увери МакДаниъл по Си Ен Ен.
Твърдението на партийната лидерка, че републиканските кандидати ще уважат гласа на избирателите, противоречи на редица изявления на политици, близки до техния лидер Доналд Тръмп, който така и не призна поражението си на президентските избори през 2020 г., отбелязва АФП. Кандидатката за губернатор на Аризона Кари Лейк отказа да заяви, че би уважила евентуална загуба от своя опонент от Демократическата партия. Същото се случи и в Уисконсин, където сенаторът републиканец Рон Джонсън не казва, че ще приеме резултатите в случай на поражение.
Според лагера на демократите и анализатори около 300 републикански кандидати ще са готови да оспорват резултатите от националните и местните избори.
Според проучванията се очаква републиканците да си върнат контрола над Камарата на представителите и може би - и над Сената.
Президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп са днес на митинги, съответно в Ню Йорк и Флорида, с цел да мобилизират гласоподавателите на своите партии, отбелязва Ройтерс.