Деца от Силистра боядисаха 150 яйца за живеещите в социални домове в крайдунавския град. Те направиха това в катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“, като преди това присъстваха на Светата архиерейска литургия, отслужена от доростолския митрополит Яков.
Спазвайки християнската традиция, децата обагриха яйцата в червено като символ на Христовото Възкресение. Доростолският митрополит ги похвали за добрата работа и отбеляза с червено яйце кръст върху челата им за здраве. Той припомни символиката на боядисването на великденските яйца и дари всяко дете с яйце и торбичка лакомства.
„Тази година, в навечерието на празниците, Православната църква бе споходен от кончината на негово светейшество патриарх Неофит. Въпреки всичко църквата не унива. Тези дни са изпълнение с радост, която всяко едно християнско сърце усеща. Надявам се тези дни да понасяме дори и скръбта и мъката с мъдрост, защото Христос чрез смъртта си победи смъртта и ни дарува вечен живот“, каза за БТА доростолският митрополит Яков.
Работилници за боядисване на великденски яйца днес имаше и в селата Айдемир, Смилец, Професор Иширково, Срацимир и Полковник Ламбриново.