На срещи в Разград и Ясеновец бяха обсъдени проблемите на уязвимите групи и общности. Дискусиите, проведени от екип на Сдружение „Асоциация Интегро“, бяха по повод подготвянето на „План за действие на община Разград в изпълнение на стратегия на област Разград за приобщаване на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация“. 
Участниците в срещата днес в Разград, която беше ръководена от Диян Данков от Сдружение „Асоциация  Интегро“, откроиха основните предизвикателства и проблеми, с които се сблъскват представителите на общността. Посочено беше, че децата от уязвимите групи посещават редовно детска градина и училище, но се забелязва проблем с районирането, което води до индивидуални конфликти на места, особено в детските градини.
Сред поставените въпроси бяха също функционалната неграмотност, като беше изтъкнато, че проблемът е повсеместен, особено в селските училища. В сферата на здравеопазването като основен проблем беше посочен отливът на медицински кадри. Присъстващите на срещата заявиха, че това рефлектира върху здравния статус на населението и в частност засяга етническите общности, а най-потърпевши са крайно маргинализираните представители на общностите, както и здравно неосигурените. Обърнато беше внимание и на това, че уязвимите общности страдат много често от наличие на корупционни практики в здравеопазването.
По време на дискусията бяха дефинирани и проблемите в инфраструктурата, които определят лошото качество на живот на малцинствата. Най-често това са липса на водоснабдяване и канализация, недостиг на питейна вода, лоши пътища.
За БТА Диян Данков обясни, че казусите, поставени от хората в Ясеновец, са идентични с тези в Разград. Те са били свързани с асфалтиране на улици, проблеми с изтичането на вода при наводнения в конкретен участък в селото, липсата на канализация. Тук също се откроил проблемът с трудното усвояване на учебното съдържание. Сред предложенията на живущите в селото е било обособяването на парково пространство за деца, майки, пенсионери и граждани. По думите на Данков акцент е бил поставен на отношението на обществото към уязвимите общности, както и на осигуряването на заетост на хората от малцинствата.
Предложенията и препоръките, направени по време на двете фокус групи, ще бъдат обобщени от екипа на „Асоциация Интегро“ и предоставени на община Разград за добавяне в плана, каза за БТА Емануил Николов, младши експерт „Етнически и интеграционни въпроси“ в отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград.
Диян Данков заяви, че планът за действие за приобщаване на българските граждани от ромски произход е много важен документ, защото очертава общинската политика за следващите няколко години. Той отправи своите поздравления към Община Разград за инициативата да се допита лично до хората от уязвимите групи и общности и да чуе техния глас, а не сама да планира конкретни мерки.