Urban Wine Fest завърши първата си серия събития, посветени на месеца на българското вино и Международния ден на мавруда, с издание в София. Столичното Ларго се превърна в пресечна точка на любителите на напитката, които имаха възможност да се запознаят с местни сортове от специално подбрана от организаторите на събитието - Българска асоциация на винените професионалисти (БАВП), винена листа.
Фестивалът беше финалната точка на поредица тематични събития, сред които издания на Urban Wine Fest във Варна и София и Международна конференция, в която взеха участие авторитетни винени специалисти. Всичко това е вдъхновено от Международния ден на мавруда - 26 октомври. Амбицията на организаторите е да превърнат празника в честване не само на добре познатия български сорт мавруд, но и на цялото ни родно винопроизводство.
Именно това целеше и селекцията на фестивала от над 35 български вина от местни сортове, сред които освен мавруда посетителите можеха да се запознаят с димят, варненски мискет, врачански мискет, гергана, тамянка, кайлъшки мискет, сандански мискет, червен мискет, рубин, гъмза, широка мелнишка, мелник 55 и памид.
Международният ден на мавруда се провежда с подкрепата на Министерство на туризма и Министерство на земеделието. Всички събития, посветени на празника, имат за цел да популяризират българското вино, винения туризъм и да наложат положителен и по-качествен имидж на бранда "българско вино", коментират организаторите.