Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони ще посети Брюксел на 3 ноември, за да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с други представители на ЕС, съобщи днес агенция АНСА, позовавайки се на главния говорител на Европейската комисия Ерик Мамер.
Това ще е първото официално посещение на Мелони в чужбина, след като стана първата жена премиер на Италия след победа на парламентарните избори на 25 септември.
Мелони ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.
Мамер каза днес, че Комисията очаква добро сътрудничество от страна на Италия по отношение на многото предизвикателства за ЕС и Италия.
„Председателката Урсула фон дер Лайeн очаква добро сътрудничество от страна на италианските власти, имайки предвид множеството предизвикателства, които ни очакват, особено свързаните с енергетиката“, каза той в отговор на въпрос за първата визита на Мелони в чужбина.
Мелони ще участва на Международната конференция за климата (КОП27) в Шарм ел Шейх (Египет) на 7 и 8 ноември, както и в срещата на върха на Г20 в Бали на 15 и 16 ноември.
(Тази информация се разпространява от БТА по споразумение с италианската информационна агенция АНСА)