Китай е създал десетки „отвъдморски полицейски участъци“ в държави по целия свят и активисти се опасяват, че те могат да бъдат използвани за следене и тормоз на дисиденти като част от репресиите на Пекин срещу корупцията, предаде Асошиейтед прес.
Информацията за тези изнесени полицейски постове подчертава опасенията относно влиянието на управляващата Китайска комунистическа партия върху нейните граждани в чужбина, понякога по начини, считани за незаконни от други държави, както и за подкопаването на демократичните институции и кражбата на икономически и политически тайни от органи, свързани с еднопартийна държава.
Базираната в Испания неправителствена група „Сейфгард дифендърс“ публикува миналия месец доклад за тази китайски бази зад граница. Представителката на организацията Лора Харт, която е директор на кампанията за проучване  на въпроса с китайските изнесени полицейски участъци, каза пред АП, че Китай е създал най-малко 54 задгранични полицейски служби. Една от целите на тези мерки е да бъдат накарани хората да млъкнат, казва Харт. Затова хората се страхуват. Хора, които са взети на прицел, чиито семейства са в Китай, се страхуват да говорят, посочва тя Харт.
Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза вчера, че Пекин не прави нищо нередно. „Китайските органи за обществена сигурност спазват стриктно международното право и напълно зачитат съдебния суверенитет на други страни“, каза Мао.