„Сред проблемите, с които младите се срещат най-често в интернет е времето, което им отнема да отсеят фалшивите новини от нефалшивите и да изберат източниците, от които да четат“. Това каза психологът Борислава Якова по време на закриването на проекта „(Не) вярвай на очите си!“.
Кампанията цели да създаде критично отношение у младежите към информацията в интернет и социалните мрежи. Сред събитията от проекта е работилница за фалшиви новини, като в рамките й участниците са разговаряли с Якова за предизвикателствата, пред които са изправени онлайн.
Медийната грамотност е една от темите във фокуса на „(Не) вярвай на очите си!“. На въпроса по какъв начин влияят по-възрастните авторитети на преценката на младежите Ния Петрова от сдружение „ПроБудник“ коментира: „Това, което прави впечатление особено при поколението, което в момента е в училище, е, че те въобще нямат чувство за авторитет. Не го казвам с обида. И дори е по-скоро обратното – ако учителят или родителят ми прави това, аз със сигурност не трябва да го правя“. По думите й медийната грамотност се създава през проверката на дадена информация в няколко различни източника.
„Ние много работихме на ценностно ниво. Един човек може да е страхотен професионалист – актьор, певец и т.н. Невинаги като човешки ценности обаче той заслужава подражание“, допълни Ваня Нотева, обучител в рамките на проекта. Според нея кампанията е в отговор на потребността на младите хора да са не само в безопасност онлайн, но и да бъдат разбирани правилно.
Тридневен младежки фестивал, разпространение на образователни материали и пътеводител за личностно онлайн развитие, концерти и работилници, посветени на превенцията на злоупотреби и дезинформация онлайн, са сред събитията, състояли се в програмата на „(Не) вярвай на очите си!“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на национална програма за изпълнение на младежки дейности към Министерство на младежта и спорта.