От общ интерес е да се попречи на терористичните организации да вземат за заложник членството на Швеция в НАТО и двустранните отношения с Турция. Това е заявил президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пред шведския министър-председател Улф Кристершон в телефонния им разговор днес, съобщи турското президентство, цитирано от Анадолската агенция.
Ердоган е заявил готовността на Турция да развива двустранните отношения с шведското правителство във всяка една област.
Турският президент е посочил също, че следи изявленията на шведския министър-председател Кристершон, че правителството му е ангажирано с Тристранния меморандум между Турция, Швеция и Финландия във връзка с присъединяването на двете скандинавски страни към  НАТО. По думите на Ердоган този меморандум ще покаже посоката, по която ще върви бъдещият процес.
Шведският премиер също съобщи по-рано днес, че е провел "конструктивен разговор" по телефона с турския лидер.
Швеция и Финландия внесоха кандидатурите си за членство в НАТО през юни, но Турция изрази възражения, защото според нея двете скандинавски страни толерират и дори подкрепят терористични групи, сред които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК). Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не подкрепят ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара смята за подразделения на ПКК, както и т.нар. от Анкара Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските власти обвиняват за опита за преврат в Турция през 2016 г.