Румъния ще ускори покупките на военно оборудване и ще засили разговорите с Турция, България и Грузия, за да противодейства на потенциално разпространение на ефектите от войната на Русия срещу Украйна към Черно море, заяви днес Върховния съвет за национална отбрана на страната, предаде Ройтерс.
Черно море е от ключово значение за доставките на зърно, петрол и петролни продукти. Водите му са поделени между България, Румъния, Грузия, Турция, Украйна и Русия, напомня агенцията.
През осемте месеца откакто Русия нахлу в Украйна, Турция, Румъния и България неутрализираха няколко мини, плаващи в Черно море.
"Анализирани бяха предложения за противодействие на потенциални заплахи, за да се запази мирът в черноморския регион и да се избегне разширяване на конфликта", заяви съветът в съобщение.
Предложенията включват подсилване на въоръжените сили на Румъния, ускоряване на програмите за военно оборудване, домакинство на повече учения на НАТО на румънска територия, засилване на разговорите с черноморските съседи и развитие на проекти за интерконекторни връзки в по-широкия черноморски регион, се посочва в съобщението.
В него не се посочват подробности за покупките на военно оборудване.
Членката на ЕС и НАТO Румъния, която има 650-километрова граница с Украйна, е домакин на американска система за противоракетна отбрана, а от тази година има и постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия.
Около 3,65 милиона украинци са избягали в Европа през Румъния през осемте месеца от началото на войната.
Украйна е изпратила над 5 милиона тона зърно до румънското черноморско пристанище Констанца от 24 февруари и над 5,5 милиона тона други продукти, включително желязна руда.