В къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов се състоя среща по повод 200 години от рождението на Елена Шишманова, основателка на женско дружество "Съгласие" и 130 години от първото издание на книгата "До Чикаго и назад". На срещата бе представена „Радетелката на свищовското женско дружество Елена Шишманова Хаджиконстантинова – достойна майка, сестра и баба“.
Участие взе литературоведът доц. Юлия Николова, която запозна присъстващите с подробности около живота и делото на Елена Шишманова. По думите й първият знак за създаване на такова дружество е от един свищовлия, който през 1869 г. пише до Петко Славейков и до вестника му  „Македония“ с молба да бъде публикуван уставът, с който е създадено женското дружество в Цариград. Според нея това е бил Димитър Шишманов, брат на Елена Шишманова.
„В края на 1869 г. Елена Шишманова решава, че Свищов трябва да има женско дружество. Тогава тя дава шест жълтици на ръководството на читалището, с което прави първата вноска за създаване на женско дружество „Съгласие“ в Свищов“, каза доц. Юлия Николова. Документ обаче не е създаден тогава, а няколко години по-късно, посочи тя.
По думите й първото женско дружество в града е наречено „Надежда“, но то просъществува до 1878 г., а след това неговите членове преминават в дружество „Съгласие“, което има най-активна и най-ярка дейност. Третото създадено дружество носи името „Свети Мина“, което предоставя капитала си за построяването на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и издава религиозни книги, допълни литературоведът. 
„По онова време Елена Шишманова е предоставила своята къща за военнополева болница и се е преместила да живее в къщата на Алеко“, каза доц. Николова. „Тя се омъжва в Свищов за общественика, родолюбец и търговец Димитър Хаджииванов. С него създават седем деца – трима сина и четири дъщери. Първородната им дъщеря Тинка е майката на писателя Алеко Константинов“, допълни тя.
Приветствено слово произнесе и председателят на женско дружество „Съгласие“ Светлана Георгиева, която направи хронология на неговата дейност. Тя посочи, че днес в дружеството членуват 40 жени и следват мисията му, поставена преди 155 години.
Невена Самоковлиева от Градска библиотека „Проф. Иван Шишманов“ - Свищов прочете откъс от Алековата творба „До Чикаго и назад“ по повод годишнината от първото й издание. За хубавата атмосфера на събитието на пиано свири Бисера Друмева. 
На събитието присъстваха и Таня Ликова, главен експерт „Култура“ към Общината, Росен Маринов, директор на Дирекция „Култура и културно наследство“ в община Свищов, Ивелина Иванова, директор на Исторически музей – Свищов, представители на свищовските културни институции и граждани.