Денят на бащата ще бъде отпразнуван в Националния военноисторически музей (НВИМ) на 8 юни с вход свободен. В програмата са подготвени много атракции, игри и изненади, съобщават организаторите.
Сред заниманията са програмиране на роботи, рисуване върху вода, симулатор на състезателен автомобил, уред за канадска борба, много спортни игри, дженга, впечатляващи химични експерименти, обработване на метал, VR разходка, игри с награди и ателие с естествени материали.
„В този ден за децата всичко ще е позволено – ще скачат на огромен матрак, сами ще майсторят фигури от дърво и модели на градове, ‍ще се фехтуват, ще се състезават, ще рисуват върху вода, дори ще се снимат с любими анимационни герои. Ще осъществим мечтата на всяко дете да влезе в ролята на смел войник, пожарникар или пък полицай“, казват от НВИМ.
Те допълват, че в атракцията „Експонатите оживяват“, която ще се реализира при подходящи метеорологични условия, всички желаещи ще могат да разгледат отвътре кабините на едни от най-атрактивните машини от външната експозиция на музея – вертолет Ми-8 и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“, а децата ще могат да си направят снимка за спомен, качени на мотоциклет, използван в миналото от Българската армия.
Освен това децата и бащите ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили, да се качат на багер, електрически минибус или да покарат  електрическо колело. Ще решават военна кръстословица, а най-бързите, които се справят успешно, ще получат награда.
„Лятната читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива, интригуващи истории и книжки за оцветяване. Любителите на природата ще изживеят вълнуващи емоции в скаутски лагер, а най-артистичните ще могат да се включат и в интерактивен детски театър“, разказват още от екипа на музея. И уточняват, че Денят на бащата ще се проведе и във филиалите на НВИМ – Музея на авиацията в Крумово, парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморския музей във Варна.
/ВСР