Свикването на парламента във вторник е координирано с парламентарните групи. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
По думите ѝ парламентът е изгубил достатъчно време в излишни спорове и затова по най-бързия начин трябва да започне работа. Има, доколкото знам, над 25 внесени законопроекта, коментира Атанасова. Преди това трябва да излъчим комисия, която ще работи по правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поясни тя.Считаме, че следва духът на консенсуса да продължи и да има пропорционално разпределение в комисиите на всички парламентарни групи, така че да получат председателско място, добави Атанасова.
Попитана дали се оформят някакви управляващи коалиции, Десислава Атанасова отрече. Изборът на председател стана след много компромиси и взаимни отстъпки, редица гласувания, прегласувания, прекъсвания, събирания на председателски съвет, коментари. Този компромис, ако мога така да го нарека, се наложи, защото си даваме сметка, че трябва да има една единствена коалиция и това е "коалицията на разума", коментира тя. На въпрос дали другите партии, подкрепили Вежди Рашидов, са поемали други ангажименти към ГЕРБ-СДС, Атанасова каза, че не са водили такива разговори.
Това гласуване беше единственият разумен и възможен изход, посочи тя и добави, че други договорки между парламентарните групи не е имало.
Тя благодари на останалите парламентарни групи, които отговорно са се отнесли към избора на председател.Благодаря на Вежди Рашидов, давам си сметка, че в началото сигурно ще изпитва известни трудности, каза Атанасова и допълни, че  заместник-председателите ще му помагат.
Според нея всяка сложна ситуация дава и различни възможности, а конкретната -  взаимно да се контролират. Може би ще имаме взаимен контрол в 48-ото Народно събрание между парламентарните групи и като че ли това е и гласуваното от българските граждани доверие, добави тя. Атанасова посочи, че се е уморила да търси обяснение на поведението на "Продължаваме Промяната". По думите ѝ исканата почивка е била възможност за процедурно бавене на избора.