Планините винаги са били най-голямата ми любов, каза фотографът Иван Панкев по време на представянето на книгата му „България нашир и длъж“ в книжен център „Гринуич“. Десетки любители на природата присъстваха на събитието, съобщават издателите от „Сиела“.
Авторът на „Планините на България“ призна, че се е опитал да направи новата си книга по-разнообразна. Въпреки това най-голямата му любов – планините, имат отново силно присъствие и в „България нашир и длъж“.
„Надявам се с нещата, които ще прочетете в книгата, да видите не само най-северната, най-източната, най-южната и най-западната точка на България, а и тази, която на вас най-много ви харесва“, каза по време на премиерата пътешественикът Боян Шейтанов.
„Пътеписът, сам по себе си, е история. Той не е наръчник, който да те заведе някъде. Той е история, която да те покани да съпреживееш това, което авторът е преживял. И ми се струва, че в лицето на Иван вече можем да говорим за българския Бил Брайсън, който да опише и най-невероятните и страшни събития по забавен начин“, коментира ултрамаратонецът Ивайло Атанасов, споделил много от пътешествията на Панкев.
Както БТА писа, „България нашир и длъж“ представя фотографии и пътеписи от 31 маршрута из родни планини, каньони, пещери, водопади и плажове. В албума авторът насочва вниманието на читателите към по-малко известни красиви природни забележителности в страната.
Книгата излиза две години след „Планините на България“, в която фотографът събира преживявания от изкачването на най-високите върхове на всички 42 планини в България. / ГН