Украинският завод за ръчно изработени инструменти за маникюр и педикюр "Сталекс" ще участва в предстоящото Международно изложение "Арена на красотата" - Arena of Beauty Professional, което ще бъде открито на 14 октомври в Интер експо център в София и ще продължи до 16 октомври. Украинският завод не е спирал да работи от началото на войната. Огромният интерес към продукцията на "Сталекс" не е от вчера, което го доказва и силното им участие в изложението, каза в интервю за БТА организаторът на изложението Красимира Краева. Не е такава съдбата на други украински фирми от този бранш, които работят в България, защото те са били принудени да спрат дейност заради проблеми в производството, породени от затруднените доставки и като цяло липсата на материали.
 
Тази година няма да има руски представители на козметичната индустрия
Тази година няма да има руски представители на козметичната индустрия. "Много се надявахме да видим на изложението тази година единствената в Русия високотехнологична компания за естетична медицина", разказа Красимира Краева. "Нямаме яснота за отказа им, но за жалост настоящата международна обстановка пречи за свободното движение на стоки на много компании от индустрията за красота и здраве по целия свят", допълни тя.
 
Желанието на повечето от хората да се чувстват комфортно и да поддържат добро здраве и визия не се влияе драстично от войната, инфлацията, газовата криза
Желанието на повечето от хората да се чувстват комфортно и да поддържат добро здраве и визия не се влияе драстично от войната, инфлацията, газовата криза. Средностатистическият българин харчи на месец по 200 лева за различни разкрасяващи процедури, показват наблюденията на организатора на "Арена на красотата", която стартира в също толкова кризисната за страната година - 1997 г. За сравнение във Великобритания за лична красота днес се отделят месечно по около 700 лева. По думите на Краева с настъпването на зимните месеци се очаква да свием разходите си за красота поне наполовина, но дори и в тези месеци нашата коса израства. Да не забравяме за едно четиричленно семейство с деца тийнейджъри, които искат да са в крак с модата, работещите жени - да са с подходящ маникюр, да не говорим за хора с проблемна кожа (прекалено суха или мазна, с акне), които са принудени да инвестират в дерматологични или козметични процедури, допълни тя. 
Въпреки това индикатор за интереса на българина към разкрасителните процедури са както новоразкритите салони за красота, така и навлизането на нашия пазар на нови големи брандове, производители на антицелулитни апарати, уреди за стягане на кожата, за корекции на дефекти на тялото и подкожни проблеми, показват наблюденията на експерта.
 
Предприемчиви украинки, избрали да дойдат в България, откриват салони за красота у нас
Хубавата новина от трагичната за украинския народ ситуация е, че предприемчиви украинки, избрали да дойдат в България, откриват салони за красота у нас през последните месеци, коментира експертът. Всеизвестен факт е, че украинските бютисти са едни от най-добрите специалисти в индустрията и това го потвърждава фактът, че в техните салони вече свободни часове има за след месец, каза Краева. 
Страховете на хората заради растящите цени в очакване на зимата налагат своя отпечатък и върху изделията за разкрасяване. Към вечния фактор време, което не ни стига, за да отделяме на самите себе си, се добавя и финансовата рестрикция на семейните бюджети. Вероятно в отговор на това тренд 2023 в косите е късата коса - ретро, от 80-те години, чиято поддръжка се нуждае от по-малко време и разходи, коментира Краева. По думите й по-изгодно ще е да изберем миглопластика, трайното правене на вежди и постоянната очна линия, не само защото нямаме време, а и защото сумарно излиза по-изгодно като инвестиция спрямо покупката на всяко изделие поотделно. 
 
Пандемичните години се отразяват и върху броя на участниците в тазгодишното издание на специализираното В2В изложение
Пандемичните години се отразяват и върху броя на участниците в тазгодишното издание на специализираното В2В изложение за професионална козметика, услуги, оборудване и обзавеждане за салони за красота и СПА центрове за красота, разказа организаторът на "Арена на красотата". Почти с 50 на сто са по-малко участниците спрямо добрата 2019 г. Постоковид стресът е сред причините за отказ на четири компании от България и чужбина от участие. Здравната криза доведе до спад на оборотите на много фирми от бранша, някои от тях се лишиха от екипите си, други се опитват да наваксат загубите от последните две години, показват наблюденията на Краева. Фирмите, които съумяха да запазят кадрите и да започнат да произвеждат актуални продукти по време на пандемията - дезинфектанти, маски и други предпазни материали, се задържаха на повърхността, допълни експертът.
Общо в изложението ще представят своите продукти и услуги 62 фирми с около 140 бранда. Широко представен ще бъде новият сегмент в тази индустрия - микроблейдинг, микропигментация и перманентен грим. Шест от фирмите, които ще участват в изложението, са от чужбина - Гърция, Румъния, Полша, Италия, Австрия; четири български фирми са производители, а останалите български компании са вносители на марки от над 50 страни.
Организаторът на изложението каза, че са водени кореспонденции и разговори с още над 80 фирми, като 46 са направили само запитване за възможностите за участие в изложението, но не са го потвърдили, а останалите са изтъкнали причини като липса на екип, занижени бюджети за маркетинг, слаби печалби през двете пандемични години, и не на последно място трудности при доставка на стоките, обясни Краева. "В периода декември 2021 г. - юли 2022 г. имаше още 12 запитвания от Франция, Италия, Нидерландия, Испания, Русия, Украйна, Израел, Гърция, Турция и Южна Корея, от които не получихме потвърждение за участие. Считам, че целият световен медиен шум за засилващата се енергийна криза и инфлация точно в този период, са основната причина фирмите да се откажат от участие", допълни тя.
 
Макар и наполовина по-малко тази година, фирмите ще се представят на големи площи и с богата на демонстрации програма
Макар и наполовина по-малко тази година, фирмите ще се представят на щандове с по-голяма площ, с повече треньорски екипи - маникюристи, фризьори, гримьори, които пристигат със собствените си модели, за да направят съответните демонстрации, ревюта, уъркшопове и презентации. В2В форматът на изложението определя и публиката му - основно специалисти от България и съседните страни, за да видят новите колекции и марки, както и последните технологични иновации от козметичния сектор.
Българските производители на козметика вече стигнаха европейското ниво и даже стъпиха на азиатския пазар със собствена продукция, отбеляза Красимира Краева, като визира "Лидера груп" и "Крозия" и успешното им представяне на изложение в Дубай, а една от двете фирми вече ще предлага определени серии козметични продукти и в "Амазон". Повечето български производители отдавна вече са диверсифицирали пазарите си и са пренасочили изделията си от някогашния СССР към страните от Западна Европа, посочи експертът. Износът на българска козметика за Русия основно е в малки количества и от по-ниския ценови сегмент продукти - аптечни и неаптечни.