Диригентът Георги Димитров е носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2022 година, съобщиха от общинския отдел "Култура" в Кюстендил. Наградата по традиция се връчва на рождения ден на големия български композитор - 28 септември, в родния му град Кюстендил. 
Носителят на наградата се определя от авторитетно жури с председател акад. Георги Минчев. В него влизат още проф. Боянка Арнаудова, проф. Пламен Джуров, проф. Павел Герджиков, внучката на Марин Големинов - Лилия Големинова, Райчо Христов - председател на сдружението "Марин Големинов" в Кюстендил и Дима Укалска от отдел "Култура" в Кюстендил. 
За втора поредна година наградата отива при диригент - през 2021 година я получи Павел Балев. Точно Марин Големинов, след завръщането си от Париж, където завършва с отличие "Скола Канторум", поставя началото на факултета по дирижиране в консерваторията в София с първия курс по дирижиране, който организира.
Церемонията по обявяване на наградата в залата на галерията "Владимир Димитров-Майстора" продължи с клавирен рецитал на Веско Стамболов, които получи приза "Големинов" през 2020.
Георги Димитров е знакова фигура в българската музика. Ученик е на проф. Влади Симеонов в Музикалната академия, която завършва с две специалности - оркестрово дирижиране и цигулка. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург. През 1972 г. Георги Димитров става диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 г. – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера. От 1990 до 1995 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на републиката – Кавалер на ордена "Санта Агата". С връчването на наградите официално се открива и новият сезон на музикалното сдружение "Марин Големинов".