Популярна шега гласи, че дете без баба си е живо сираче, но цената на удобството да има кой да поеме грижите за отрочето, докато мама и татко са в "градска отпуска", за да се позабавляват, си има цена. Налага се да се търпи или тъща, или свекърва. И докато зетьовете някак успяват да се нагодят към "дъртите вещици" и се утешават с мисълта, че дърва от топола и обич от тъщата не топлят, при снахите нещата съвсем не стоят така.
Десет процента от жените не разговарят със свекървите, след като са се изпокарали с тях за "нещата от живота", сочат резултатите от проучване, направено във Великобритания. Реалният процент със сигурност е неколкократно по-висок, но социолозите очевидно не са го засекли правилно.
Милиони жени по света постоянно влизат в словесни битки с майките на съпрузите си по различни въпроси - от отглеждането на децата до теглото и кулинарните умения на снахите. В резултат на тези пререкания 40 процента от жените имат "нестабилни" отношения със свекървите си.
Особено дразнещо за по-младите жени е мнението на техните свекърви за отглеждането на децата и твърдението им, че те знаят какво е най-добре за подрастващите. Постоянното повтаряне "По наше време не беше така" също изкарва снахите извън релси.
Намеците или директните нападки за кулинарните им умения и външността им редовно се превръщат в повод за търкания между жените и майките на съпрузите им.
"Свекървите са незаменими помощници в отглеждането на децата, тъй като винаги са "под ръка". Данните от проучването показват обаче, че те имат и друго свойство - знаят много добре как да палят фитилите на снахите си, като през цялото време тънко им внушават, че не са достатъчно добри за синовете им", казва един от организаторите на анкетата.