Обвиненията на турския лидер срещу Гърция са фалшиви новини и са дълбоко разочароващи, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Си Ен Ен късно в четвъртък от Ню Йорк.
В Ню Йорк, за да присъства на 77-ата среща на Общото събрание на ООН, Мицотакис, който се очаква да произнесе речта си пред събранието в петък, каза, че е невероятно страна, която е инструментализирала проблема с миграцията, да обвинява Гърция в престъпления срещу човечеството.
В отговор на обръщението на лидера на съседите, гръцкият премиер каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган през март 2020 г. открито е насърчил над 10 000 мигранти да преминат в Гърция и в Европейския съюз като начин за увеличаване на натиска върху ЕС. Гърция е длъжна да защитава границите и демонстрира абсолютно уважение към човешките права.
Следователно това е пълно изкривяване на реалността, каза той и добави, че Гърция трябва да бъде в състояние да седне с Турция и да разговарят като цивилизовани съседи и да си сътрудничат. Мицотакис подчерта, че той е първият, който е отбелязал, че Турция има важна роля в управлението на миграционната криза.
Говорейки за Украйна, гръцкият лидер каза, че ЕС е решил да продължи санкциите срещу Русия и че ефектът им ще отнеме много време, за да се прояви в руската икономика, но те работят. Усилията на Владимир Путин ще се провалят, каза той.
Коментирайки покачването на цените на енергията, Мицотакис каза, че зимата в Европа ще бъде тежка, добавяйки, че гръцкото правителство се опитва да поддържа цените на разумни нива.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)