Евролистата на Реформаторския блок ще бъде готова до края на март, но засега още нищо не e ясно, заяви вчера в Русе Меглена Кунева. Според нея е важно какъв сигнал ще излъчи Реформаторският блок към хората с тази листа и как ще направи така, че да получи по-голяма подкрепа. На въпрос дали „България на гражданите“ държи Кунева да бъде водач, не беше получен конкретен отговор. Самата тя коментира, че е важно евродепутатите да имат капацитет, опит и национална идея, за която да работят.
Лидерът на „България на гражданите“ и заместникът й Найден Зеленогорски бяха в Русе, за да участват в общото събрание на местната партийна организация във вторник вечерта, на което Даниела Везиева беше преизбрана за областен координатор. По този повод Кунева изтъкна, че в русенската организация има подготвени и достойни хора за националната и дори за европейската политика. За съжаление предстоящите избори за Европейски парламент ще са обърнати не към европейските теми, а към вътрешната политическа ситуация, коментира още Кунева. Според „България на гражданите“ има 3 теми, по които политиците би трябвало да се обединят: образование, здравеопазване и ефективна администрация.
По отношение на появилите се притеснения, че заради конфликта Русия-Украйна е възможна нова газова криза и след въпрос на „Утро“ Кунева си припомни, че финансирането на проекта за газовата връзка България-Румъния е договорено в последната минута. Това, че газопроводът още не е готов, не е добра атестация за нас пред европейските ни партньори, каза още тя и коментира, че страната ни може да търпи санкции, защото е нарушена европейската директива за газовите запаси, защото нашите са намалени наполовина и могат да стигнат само за 50-60 дена.
Зеленогорски пък напомни, че всички проекти на Северна България буксуват, докато от европейските средства са усвоени малко над половината. Магистрала „Хемус“ и пътят Русе-Велико Търново трябваше да бъдат приоритет, заяви той. Според него, ако 500-те млн. лева от бюджета бяха дадени за поливно зеленчукопроизводство, това би имало траен икономически ефект и нови работни  места. Вместо това обаче правителството раздало парите неефективно и непрозрачно.