В момента се подготвят специални стандарти за защитените специалности в средното образование. Това каза в отговор на въпрос на „Утро“ вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция в Русе. Русенски директори и специалисти, както и представители на бизнеса, миналата година бяха гласували предложение за защитени паралелки в професионалните гимназии и разчитаха на тях, но тогава МОН така и не взе решение по въпроса. Още през следващата седмица стандартите за тези специалности ще бъдат предоставени за обществено обсъждане и ще останат на сайта на министерството около месец, увери Кунева. 
След като в петък откри иновативното младежко експо и се срещна с преподаватели и студенти в Русенския университет, вечерта тя е имала среща с учители от Русе, Разград, Търговище и Силистра. Основната тема са били учебниците по история за 5 клас и букварите, които заради закъсняла заповед на предшественика на Кунева проф.Тодор Танев още не са готови. Успяхме да сключим джентълменско споразумение с издателите и имаме уверението им, че ще бъдат готови достатъчно рано и учебната година ще започне спокойно, каза Кунева.  
Тя коментира и темата за ранното отпадане от училище на деца от ромски произход. Според нея трябва да се задълбочи работата в предучилищното образование. Не можем да си затваряме очите пред този проблем, тези деца порастват, не могат да си намерят работа и често се превръщат в маргинали, коментира Кунева. 
По повод нашумелия въпрос с „евростипендиите“, каквито според решение на МОН ще получават само отличници от „приоритетни“ специалности, министърът обясни, че тези стипендии се финансират по европейска програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и са част от европейската подкрепа за развитието на определени политики и конкретни сфери в икономиката на България. Така според нея ще се стимулират младежите да завършват инженерни и други дефицитни днес специалности.