Хореографът и почетен гражданин на Казанлък Христо Стоянов откри с Фолклорен ансамбъл  „Арсенал“  Световния български фестивал в  японския град Мунаката, профектура Нагазаки.  
„Близо 1600 души в залата на „Глобал арена“ успяха да видят красотата на българския фолклор и специалния поздрав, който отправихме от Казанлък“, разказа пред БТА Христо Стоянов, който е и директор на Дом на културата „Арсенал“.
Фестивалът продължава 28 дни, първото издание е през 1998 г., а съорганизатор на културния форум е българският състав. На японска сцена гостуват както фолклорни групи от цял свят, така и балетни трупи, естрадни изпълнители. 
Програмата предвижда всяка година гостувания в детски градини, училища, социални домове и концертни зали.
„Интересът към българския фолклор не стихва. Все повече млади японци проявяват желание да се научат да танцуват нашите хора“ – сподели пред БТА Христо Стоянов. Седем часовата разлика няма да попречи на тазгодишните ни изяви, добави хореографът.
Заради пандемията от КОВИД–19 през последните три години, казанлъшкият ансамбъл не може да се включи във фестивала.
През 2008 г. Христо Стоянов беше обявен за почетен гражданин на Япония, а през 2018 г. му беше присъден Орденът на японския император.
Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ е основан през 1947 г. и до днес има над 3500 концерта по цял свят. 
Днес във формацията има 25 танцьори и четирима музиканти. В школите се обучават безплатно близо 170 деца и ученици от Казанлък, уточни за БТА Христо Стоянов. Финансирането на фолклорната трупа и обучението в школите се осигурява от оръжейното дружество „Арсенал“.