Ветовските специалисти в измамите разширяват арсенала, показва съобщение на МВР. Майсторите на телефонните етюди, които превърнаха босовете на този „бизнес“ в приказно богати барони, вече ползват широките възможности на фейсбук. Там на престъпниците дори не им се налага да търсят жертви - те сами ги намират и в този смисъл за тях социалната мрежа се превръща в нещо като рибарска мрежа. 

На 16 септември в Мол Русе са арестувани трима ветовчани на 21, 23 и 26 години - всички с криминални регистрации, а най-големият вече и с присъда.
Задържаните се разследват за фалшива продажба на пелети на 8 август. Установено е, че връзката за „изгодната сделка“ е осъществена чрез обява в група за продажби във фейсбук. Там са договорени цената и доставката на горивото за зимата и от потърпевшия е поискано капаро чрез система за бързо плащане, за да потвърди, че е сериозен клиент, а не просто онлайн кибик, който събира информация. Аргументът прозвучал убедително и парите били преведени. 
При разплитането на измамата станало ясно, че 26-годишният е публикувал и обяви за продажба на изгодни цени на пелети, дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и други стоки на доста привлекателни цени, а другите двама били сътрудници в схемата.
При последвалото след ареста на групата претърсване на 2 автомобила и жилище във Ветово са намерени и иззети вещи, свързани с престъпната дейност на задържаните.
Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Плевен, откъдето очевидно е измаменият. 26-годишният тартор е задържан в ареста с постоянна мярка за неотклонение.
Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области.
По този повод сектор „Измами“ към Главна дирекция „Национална полиция“ обръща внимание на гражданите да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба.
„Сигнал за измама е фактът, че без да са подписали договор за покупко-продажба или уредени документално всички детайли, от тях ще бъдат поискани пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис“, казват от полицията.                          У