Сегашната ситуация потвърждава, че жителите на Донбас искат да бъдат господари на съдбата си. Това каза днес руският външен министър Сергей Лавров за  о предаването на журналиста Павел Зарубин "Москва. Кремъл. Путин" по телевизия "Россия". 
"От самото начало на специалната военна операция, а в общи линии и в предхождащия я период, говорихме за това, че народите на съответните територии трябва сами да решават своята съдба. И цялата сегашна ситуация потвърждава, че те искат да бъдат господари на съдбата си", посочи руският първи дипломат, коментирайки съобщението за произвеждане на референдуми в самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), предаде ТАСС.
По-рано днес председателят на парламента на ЛНР Денис Мирошниченко съобщи, че референдумът за влизане на ЛНР в състава на Русия ще се състои от 23 до 27 септември. Малко по-късно лидерът на ДНР Денис Пушилин обяви, че референдумът за влизане на ДНР в състав на Руската федерация ще се произведе на същите дати.