По повод 150 години от рождението на Гоце Делчев, 119 години от Илинденско-Преображенското въстание и 100 години от основаването на Македонските патриотични организации (МПО) в САЩ и Канада в град Гоце Делчев се провеждат две кръгли маси: "Гоце Делчев и героите на Илинденската епопея" и "100 години македонски политически/патриотични организации", както и две изложби. 
В рамките на научния форум, посветен на Гоце Делчев, историци и учени представиха по-малко познати моменти от живота на революционера. Директорът на Начално училище "Яне Сандански" в Разлог д-р Георги Тренчев разказа за не толкова известна част от живота му, но основна в легалната му дейност – неговото учителстване. 
"Много често, когато ние историците проследяваме живота и делото на нашите революционни герои, на преден план излиза тяхната революционна дейност и остава в сянка, че всички те са български учители. Но точно те са започнали своята народна полезна дейност в българското училище, то става място не само за тяхната първоначална, първо легална изява, но може да се каже и с известна гордост, че измежду редиците на българските учители се родиха титаните на националната ни мисъл – тези дейци на българската национална революция“, каза при представянето на доклада си д-р Тренчев. 
Директорът на началното училище в Разлог разказа за полученото от Гоце Делчев образование, първо в Кукуш, след това в Българската мъжка солунска гимназия, както и във Военното училище в София, където постъпва през 1891г. Обучението, получено във военното училище, има и педагогическа насоченост и той се явява един добре подготвен български учител, отбеляза д-р Тренчев. Гоце Делчев започва да преподава в Ново село, впоследствие в Щип. 
През 1896 г. Гоце Делчев е назначен за главен учител в Банско, като има запазено писмо, в което дава две писмени обяснения до Неврокопския митрополит Иларион, посочи д-р Тренчев и допълни, че освен своята учителска дейност, Гоце Делчев се занимава и с основаване на революционни комитети в Разложко. 
За този период в Исторически музей – Разлог се съхраняват документи, каза по време на научния форум директорът на културния институт Христина Манова. През 1869 г. в Разлог идва и Васил Левски, а пътищата на двамата се "пресичат“ отново през 1896 г., посочи Манова и допълни, че в запазени спомени се разказва, как през същата година Гоце Делчев развива голяма революционна дейност в района. Запазените спомени разказват как всеки понеделник е идвал от Банско в Разлог, където е бил пазарен ден, за да разговаря с младежи. Писмени сведения разказват и за официалното създаване на революционен комитет в града, който е бил централен в котловината. 
Кръгла маса „Гоце Делчев и героите на Илинденската епопея“ се организира от Македонски научен институт, Община Гоце Делчев, Българска академия на науките и Исторически музей – Гоце Делчев.
Форумът откриха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и проф. д-р Георги Николов – председател на Македонски научен институт. Дискусията води доц. Александър Гребенаров, а в нея взеха участие още проф. Михаил Неделчев, проф. д.н. Анна Чолева – Димитрова, доц. Георги Георгиев, доц. Слави Славов и доц. Димитър Тюлеков. В рамките на кръглата маса бяха представени две изложби. 
Научните доклади бяха представени пред местни ученици, а участниците в кръглата маса поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев в града, който носи неговото име.