С първа по рода си изложба в Париж, България ще представи свои артисти, спадащи към така наречения "арт брут" - течение в световното изкуство, което се интересува от самоуки творци, работещи извън утвърдената художествена сцена.

„Посетителите ще видят 70 нестандартни и провокативни картини, скулптури и дърворезби, създадени по-скоро като личен импулс, извън контекста и средата на художествени институции“, споделят организаторите. 

Outside the box/ИЗВЪН РАМКАТА ще бъде открита на 16 септември (петък) в галерията и по инициатива на Българския културен институт в Париж и в партньорство с Art brut fair – най-голямото изложение за този вид изкуство в Париж и Ню Йорк.

До момента България е единствената европейска страна, която не беше представена в тази сфера. След Франция, изложбата ще бъде показана и пред българската публика през януари 2023,  в галерия DOZA в София. 

Терминът Арт брут /art brut (fr.) - „ар брут“ е въведен от художника Жан Дюбюфе през 1945 г., за да определи изкуството, създадено извън границите на официалната култура, на игнорираните, на лудите. Използва се и английският му еквивалент outsider art /в буквален превод „изкуството на аутсайдерите“/. Днес и двете понятия обозначават изкуство на артисти без академично художествено образование, самоуки, непознати за масовата галерийната сцена и изява, от изолирани социални групи, понякога артисти, страдащи от психични заболявания.