През първата половина на тази година в пристанището на Антверпен са заловени 35,8 тона кокаин, 2,2 тона хашиш и 1,3 тона хероин, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, цитирайки министъра на финансите Винсент ван Петхем. Петхем обяви тези данни в сряда сутринта на граничния инспекционен пункт на западния бряг на река Шелд, Източна Фландрия.
"Числата са тревожни. Операция „Скай" даде добри резултати, но не сме прекъснали веригата на трафика на наркотици. Купонът продължава", каза Кристиан Вандерварен, главен администратор на митниците и акцизите.
Само миналата седмица в Антверпен беше заловена мащабна наркобанда, за която се твърди, че е търгувала с кокаин на стойност 15 милиона евро през последните 18 месеца.
Преди повече от година в Белгия се проведе най-мащабната съдебно-полицейска акция в резултат на хакерска операция на криптофони СКАЙ. Белгийската полиция и служители на правосъдието успяха да прихванат 1 милиард съобщения от повече от 100 000 потребители по целия свят. Беше нанесен тежък удар на организираната престъпност.
Оттогава са идентифицирани хиляди заподозрени и са открити стотици нови случаи. Само миналата седмица, например, в Антверпен беше задържана широкомащабна наркобанда, за която се твърди, че е изтъргувала кокаин на стойност 15 милиона евро през последните 18 месеца. Миналия вторник детективи обискираха 21 места - главно в Антверпен, и арестуваха няколко заподозрени лидери на бандата. Иззети са и 900 000 евро в брой.
(Новина, избрана от белгийската  агенция Белга  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)