Началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили Авив Кохави е на историческо, първо по рода си официално посещение в Мароко, предаде Франс прес, като се позова на военни източници.
Кохави пристигна вчера на тридневна визита в северноафриканската държава. Тя се вписва в нарастващото сътрудничество между Израел и Мароко, които установиха дипломатически отношения през декември 2020 г. под егидата на Съединените щати на президента Доналд Тръмп. В замяна администрацията на Тръмп призна суверенитета на Мароко над Западна Сахара - спорна територия, за чиято независимост се бори фронтът Полисарио. 
През ноември миналата година израелският министър на отбраната Бени Ганц подписа в Рабат рамково споразумение, уреждащо двустранните отношения в областта на сигурността.
В края на юни израелски военни наблюдатели за първи път присъстваха на учението "Африкански лъв 2022" - най-голямото на континента. Маневрите са организирани съвместно от Мароко и Съединените щати.
По време на посещението си началникът на израелския генерален щаб ще има срещи с високопоставени марокански представители в областта на отбраната и сигурността.
Визитата бе разкритикувана от съседен Алжир, който поддържа палестинската кауза и не признава мароканския суверенитет над Западна Сахара.
Стотина пропалестински демонстранти се събраха снощи пред сградата на мароканския парламент на мирен протест срещу началника на генералния щаб на "ционистката армия".