Това не е война на границата с Европа, това е война в самото сърце на Европа. Застрашени са Черно море, Егейско море и Балтийско море. Това каза в интервю за БТА проф. Виторио Парси, професор по международни отношения в Католическия университет на Светото сърце (Università Cattolica del Sacro Cuore) в Милано и директор на италианското Висше училище по икономика и международни отношения. 
„Украинците показаха изключителна воля. Дават си сметка, че ако не се борят, ще загубят всичко – свобода, демокрация и сигурност. Това ги захранва и им дава кураж. Ето защо ние трябва да ги подкрепяме, за да могат да се защитават. Как става това? Като им дадем ефикасни оръжия. Техните са малко по-стари, но ако ние им дадем модерни оръжия, увеличаваме шанса те да спечелят“, смята италианският експерт по международни отношения. 
По думите му военният конфликт между Украйна и Русия е променил живота не европейските граждани, предизвиквайки нарушения във веригите на доставки, инфлация и промяна в цените на някои енергийни източници. 
„Трябва да се промени европейският формат, стратегиите и начина, по който виждаме пазарите. Те трябва да са по-автономни, включително и от гледна точка на доставките. Засилването на вътрешните пазари ще подсигури работа за хората и по-големи възможности. Важно е да се фокусираме и върху технологичните иновации и зелената енергия. Самата промяна е същността на живота“, смята проф. Виторио Парси. 
Среща на Върха на НАТО в Мадрид 
„На срещата в Мадрид беше постигнат важен резултат и той е споделената обща позиция, че Русия не трябва да победи в тази война. Второто важно нещо е зелената светлина за Швеция за включването в Алианса. Третият важен резултат е изводът, че няма изменения само на изток, а също и в барицентъра. Всичко се концентрира около Балтийско, Черно и Егейско море“, посочи професорът. 
По-голяма сигурност в Черно море 
Според проф. Парси България и Румъния заедно с общата си граница имат важно географско положение, както от гледна точка на трансбалканската позиция, така и за връзката на Черно море с Адриатика. 
„От логистична гледна точка това е много важно положение. Трябва да се преразгледа понятието „Черно море“. България и Румъния членуват в НАТО от години, но преди се е вярвало, че Черно море трябва да бъде по-затворено, за да не се позволява на руснаците да се движат. Сега НАТО трябва да промени манталитета. Това е в полза на България, Румъния и Турция, но също така и за други страни, като Грузия, Молдова и Украйна. Черно море трябва да дава сигурност, да е едно сигурно място“, смята той. 
„Видяхме какво се случи с пшеницата - като няма такава сигурност, е невъзможно да се намесваме. Това не трябва вече да се случва“, посочи още проф. Парси. 
Той изтъкна и важното значение на италианската бойна група за сигурността за региона, определяйки България и Италия като „истински стълбове за НАТО“. „Пристанище Варна трябва да бъде защитено. Трябва там да има подводници, които биха били знак за Access Denied (забранен достъп) за руснаците“, каза още той. 
Предизвикателствата пред Чешкото председателство на Съвета на ЕС 
„Трябва да продължат да прилагат вече приетото от предишните председателства, но и да се засили подкрепата и сътрудничеството с НАТО. Трябва да бъдат поддържани страните от Централна и Източна Европа. Мога да дам пример със случилото се през III век, когато в Римската империя войниците, намиращи се в Далмация, са били повече римляни от самите римляни. Благодарение на тях се е стигнало до по-голямо разширяване и до Константинопол“, анализира проф. Парси. 
Възможна ли е обща европейска армия?
Според проф. Виторио Парси, създаването на обща европейска армия и система за отбрана, каквито предложение се чуват в Европа, е напълно възможно, но преди това трябва да бъдат засилени всички други форми на сътрудничество. 
„Преди всичко трябва да има единна политика, за да се говори за единна войска, иначе не би се получило. Трябва да се започне от ниските нива, откъдето това да се задейства, а високите нива да го реализират“, коментира експертът по международни отношения. 
Корабокрушението на либералния ред 
Проф. Виторио Парси е в България, за да вземе участие в дискусия, организирана от Посолството на Италия и Атлантическия клуб, посветена на следствията от срещата на върха на НАТО в Мадрид, ситуацията в Украйна, европейската отбрана и сигурността в Черно море. 
След обсъждането проф. Парси представи последния си труд, озаглавен „Титаник: корабокрушението на либералния ред", в който анализира трудностите на либерално-демократичния свят, който, според него, изглежда изправен пред айсберг. Този айсберг, смята професорът, е съставен от упадъка на американското лидерство и появата на авторитарните сили – Русия и Китай, от изправянето на заплахите на тероризма и умората на демокрациите, намиращи се между популизма и технокрацията. Илюстрирайки трудностите на либералните демокрации и променящия се баланс на силите, книгата дава и предложения за това как европейските демокрации могат да установят нов политически баланс, който да посредничи между императива на икономическия растеж на пазара и социалната солидарност.
„Демокрацията не е единствената форма, но тя е нашата форма и трябва да я защитаваме. Аз съм оптимист. А какво е оптимист? Това е песимист, който е взел мерки“, шегува се авторът.