Европейският съюз активира ресурси, законодателни инструменти, дигитални процеси и преди всичко европейската солидарност, за да продължи безпрепятствено образованието и квалификацията на милиони ученици, които бяха принудени да напуснат Украйна и да потърсят убежище в страните от ЕС. Това пише в съвместна статия на заместник-председателя на Европейската комисия по утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и на министъра на образованието и изповеданията на Гърция Ники Керамеос, публикувана от гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Авторите отбелязват, че за първи път в историята е била приложена Директивата на ЕС за „временна защита“, според която „всички бежанци от Украйна под 18-годишна възраст имат право на образование и на квалификация в рамките на образователните системи на ЕС“.
Европейската комисия освен това активира финансови ресурси от ЕС за подкрепа на страните-членки за приемането и интеграцията на бежанци от Украйна, сред които се включва и програмата „Еразъм“.
Според авторите на статията съществуват две предизвикателства, но и една възможност. Украинските ученици трябва да научат езика на страната, в която се намират, за да следят учебния процес, но да продължат и украинския, така че, завръщайки се в родината си, да продължат нормално обучението си. Същевременно съществува възможността украинските ученици да се адаптират към европейския начин на живот и да подготвят украинското общество за европейския му път.
Схинас, Габриел и Керамеос заявяват, че ЕС е готов за новата учебна година, през която европейските училища да се превърнат в сигурно убежище за всички ученици, бежанци и граждани на ЕС.