Президентската институция е показала, че винаги е готова за диалог с всички, които са счели за необходимо в уважение на българските закони и Конституция да дойдат на консултации, коментира пред журналисти в Павликени вицепрезидентът Илияна Йотова. Що се отнася до тези, които не пожелаха да дойдат на консултации, ние виждаме, че от сутринта "Продължаваме промяната" поне няколко пъти смениха своята версия, нека да си уеднаквят позициите и след това да се обърнат към нас, каза тя. И допълни, че винаги при връчването на мандата могат да се кажат и определи гледни точки.
Вицепрезидентът изрази надежда на своите заседания вече тройната коалиция да се опита да направи правителство. „Въпросът е доколко и как то ще бъде стабилно, защото самите участници в тези преговори признават, че няма как то да бъде особено стабилно“, посочи Йотова. Според нея е важно да се спечели известно време, за да се приемат важните неща, които българските граждани очакват и са интерес на държавата. Това, което искрено ме притесни в тези консултации е, че непрекъснато се говори, че трябва да продължи работата, за да се приеме жизненоважния План за възстановяване, само че се оказа, че тези закони все още не са внесени, а за съжаление не са и написани, каза Йотова.
На журналистически въпрос дали президентът вече води разговори за съставяне на служебен кабинет, Йотова отговори, че и през изминалата 2021 година, с всички нейни турбуленции, президентската институция е била единствената, която може да осигури и гарантира стабилност на българските граждани, включително и с два много успешни служебни кабинета. “Смятам, че президентът има достатъчно опит в тази посока, ако се стигне до този вариант, ще има и служебен кабинет“, посочи тя.
В Павликени Илияна Йотова се включи в отбелязването на празника на града и честването на 79 години от обявяването му за град. В приветствието си към хората вицепрезидентът посочи, че Павликени е основан като антично селище още преди 2000 години, а днес в града живеят и работят много млади хора. Тя благодари на местната власт, на кмета на общината и на неговия екип, които въпреки кризисните времена, продължават да развиват града и да го утвърждават като добро място за живеене.
Кметът инж. Емануил Манолов благодари на всички граждани и гости. В своето слово той припомни какво е свършено през последните 11 години и какви са идеите за развитието на Павликени занапред.